Ілюстрація REUTERS

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України визнало незаконним рішення Київської міської ради про заборону продажу алкоголю у тимчасових спорудах торговельного та культурно-побутового призначення (мала архітектурна форма, МАФ) у Києві.

Читайте такожПожежа в Києві: на вулиці Світлицького горять МАФи (фото)

Про це повідомив керівник Київського тервідділення комітету Олексій Хмельницький кореспонденту УНІАН.

Відео дня

"Було прийнято рішення про визнання незаконним, яке порушує конкуренцію рішення Київради про заборону продажу алкогольних напоїв у МАФах", - заявив Хмельницький.

Хмельницький зазначив, що АМКУ зобов'язав Київську міськраду протягом місяця скасувати рішення від 14 вересня про виключення продажу алкоголю з функціоналу Мафів.

Він додав, що Київська міська рада здійснює антиконкурентні дії, оскільки є стаціонарні магазини, великі супермаркети, в яких продаж алкоголю залишається.

"Мафи отримували свої ліцензії, як і великі мережі, як і всі інші суб'єкти господарювання, платили за ці ліцензії так само, як і всі. Київрада незаконно заборонив їм займатися підприємницькою діяльністю", - зазначив Хмельницький.

Він підкреслив, що проблема продажу алкоголю існує, але його потрібно вирішити законним способом.

"Прийняти зміни в закон України про обіг спирту та про місцеве самоврядування. Тоді або місцевим радам дати ці повноваження, або на рівні країни заборонити продавати алкоголь всім. І це буде, мабуть, справедливо. Але це вимагає ще обговорення", - додав керівник Київського тервідділення.

Як повідомляв УНІАН, 14 вересня 2017 року Київрада виключила продаж алкогольних виробів, слабоалкогольних напоїв та пива з переліку функціонального використання тимчасових споруд та засобів пересувної торгівлі.

Раніше, 17 березня 2016 р. Київрада ухвалила рішення заборонити продаж пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв у тимчасових спорудах торговельного та іншого призначення (237/237). Мер Києва Віталій Кличко 8 квітня підписав відповідне рішення. У Київраді запевнили, що видані ліцензії на продаж алкоголю у МАФах будуть діяти до кінця їх дії.

Влітку минулого року екс-керівник Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА, народний депутат і радник київського міського голови Дмитро Білоцерківець написав у Facebook, що Київрада готує додаткове рішення про заборону продажу алкоголю в МАФах. Він пояснив, що це рішення необхідно, "щоб судові рішення не впливали на політику міської влади в цьому питанні".

У листопаді 2016 року Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції і зобов'язав Київраду скасувати рішення про заборону продажу алкоголю в МАФах.