Ілюстрація / REUTERS

Служба безпеки України викрила в Одесі громадянина Росії, який організував механізм легалізації грошей із використанням криптовалют для подальшого перерахування їх до РФ і тимчасово окупованих територій Донбасу та анексованого Криму. Про це повідомила прес-служба СБУ.

«Правоохоронці встановили, що зловмисник через спеціально створені веб-ресурси та офшорні компанії створив систему нелегальної конвертації грошей, зокрема з використанням криптовалют. Серед клієнтів ділка були фізичні та юридичні особи з України та Росії. Задокументовано, що підприємець заволодів також грошима громадян США, які «відмив», переводячи їх у біткоїни та інші криптовалюти», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожЗМІ розповіли, як російські компанії обходять санкції

Відео дня

За інформацією спецслужби, громадянин РФ тривалий час проживає на території України завдяки оформленню фіктивного шлюбу. Не маючи офіційно постійного джерела доходів у нашій країні, він отримує значні прибутки від протиправної діяльності.

«Під час досудового розслідування співробітники СБ України отримали дані, що зловмисник підтримує прямі особисті зв’язки з керівництвом деяких міністерств та відомств РФ, у тому числі силових, а також безпосередньо співпрацює з головою правління Сбербанку Росії з питань побудови російської системи переказів коштів за технологією «блокчейн», - зазначили в СБУ.

У рамках досудового слідства тривають процесуальні заходи щодо перевірки причетності вказаної особи до дій на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України, а також встановлення інших співучасників протиправного механізму.

Водночас сьогодні на сайті ForkLog з'явилася заява про те, що в Одесі 15 грудня пройшли обшуки в офісі цього журналу про криптовалюти і блокчейн, а також в орендованій квартирі засновника сайту Анатолія Каплана (Климова).

«Під час обшуку співробітники СБУ вилучили кілька пристроїв з криптовалютами, що зберігаються на них, ноутбук та інші особисті речі Каплана. Підставою для обшуку послужило кримінальне провадження проти групи осіб зі США і України, які, за даними слідства, розробили злочинну схему заволодіння грошовими коштами з платіжних карт третіх осіб», - сказано в повідомленні.

«Як заявили співробітникам СБУ підозрювані, вони здійснювали «обмін криптовалюти «Біткойн» на українську гривню за допомогою інтернет-ресурсу «Форклог». Надана ними інформація сама по собі не відповідає дійсності, оскільки функціонал, що дає змогу здійснювати такий обмін, на сайті відсутній, і жодної такої «допомоги» ForkLog ніколи не надавав», - також сказано в повідомленні. ForkLog стверджує, що жодна із зазначених в документі осіб не пов'язана ні з діяльністю видання, ні з його засновником.

Внаслідок обшуку в одеському офісі ForkLog, як стверджується на сайті, було конфісковано готівку компанії і близько десяти пристроїв iMac.

Як повідомляв УНІАН, Україна втратила 3 мільйони робочих місць через окупацію Донбасу та Криму