Закладений у держбюджеті-2018 курс гривні є реалістичним - Данилюк / фото УНІАН

Закладений у державному бюджеті України на 2018 рік курс гривні на рівні близько 30 грн/дол. є реалістичним.

Читайте такожЖиття без траншів МВФ: наступного року гривня може опуститися нижче 30 за долар

Про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк на брифінгу.

Відео дня

«Коли ми формували бюджет, то орієнтувалися на такий курс гривні і вважаємо, що він реалістичний на наступний рік», - сказав міністр, відповідаючи на питання про реалістичність закладеного в держбюджеті на 2018 рік курс гривні на рівні близько 30 грн/дол.

Він підкреслив, що в даний момент немає підстав вважати цей курс не реалістичним.

Данилюк не називав конкретні показники курсу, однак у проекті держбюджету середньорічний курс гривні становив 29,3 грн/дол., курс на кінець року - 30,1 грн/дол., і під час брифінгу у Мінфіні повідомили, що ці показники за результатами розгляду бюджету в парламенті не змінювалися.

Як повідомляв УНІАН, вартість покупки долара в київських обмінниках знизився до діапазону 28,2-28,4 грн/дол., тоді як вартість долара 18 грудня становила до 28,8 грн/дол.

За оцінками експертів, поточна девальвація гривні була прогнозована і пов'язана з зростанням бюджетних платежів в кінці року.

У НБУ вважають, що фундаментальних причин для девальвації української гривні на сьогодні немає, і поточна волатильність валютного ринку зумовлена сезонними і психологічними факторами.

Також в НБУ вважають за можливе стабілізувати ситуацію на валютному ринку ринковими методами - проведенням інтервенцій - без введення нових адміністративних обмежень.

Державний бюджет України на 2017 рік передбачає середньорічний курс гривні на рівні близько 27 грн/дол.

Історичний мінімум курсу української гривні до долара США було зафіксовано у лютому 2015 року, він становив 30,01 грн/дол.