Ілюстрація REUTERS

Обсяги репатріації бізнесом дивідендів у 2017 році дещо перевищили прогнози Національного банку України і становили 1,8 млрд доларів.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій в ефірі однієї з радіостанцій.

Читайте такожІноземні інвестиції в Україну зросли більш ніж на $2 мільярди

Відео дня

"Згідно з оперативними даними, сума репатріації дивідендів становила 1,8 млрд доларів. Це трохи більше, ніж ми очікували. Ми побачили збільшений обсяг репатріації наприкінці року, можливо, тому що ми дозволили репатріацію дивідендів до 2014 року. Напевно, компанії почали більш активно виводити дивіденди у кінці року, але в цілому ми не бачимо проблем у тому, що сума виявилася більшою, ніж ми очікували", - сказав Чурій.

Він зазначив, що репатріація дивідендів є одним з головних напрямків валютної лібералізації Національного банку, і регулятор планує збільшення ліміту з репатріації, який зараз становить 5 млн доларів на місяць для бізнесу.

"Нам необхідно оцінити можливий відплив валюти і вплив цього відпливу на валютний ринок. Найближчим часом ми направимо банкам запити щодо бажання їх клієнтів з репатріації дивідендів за 2017 рік. Після того, як ми зберемо інформацію, зробимо оцінку, і на підставі цієї оцінки будемо проводити лібералізацію", - сказав заступник голови НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України у червні 2016 року дозволив репатріацію дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам за 2014-2015 роки, встановивши обмеження на перерахування таких дивідендів за кордон на одну особу на місяць у межах більшого із значень - еквівалента 1 млн дол. США, або 10% загального обсягу дивідендів до виплати.

У травні 2017 року НБУ дозволив бізнесу виплачувати дивіденди іноземним інвесторам за 2014-2016 роки, при цьому максимальна сума відповідних перерахувань за кордон була збільшена у 5 разів - до 5 млн дол. на місяць.