Ілюстрація REUTERS

Зміцнення курсу гривні не варто очікувати раніше весни, або періоду сезонного зростання обсягів валютної виручки, вважає провідний експерт відділу продажів казначейських продуктів "ОТП Банку" Микита Мишаков.

Читайте такожЩо з гривнею: експерт пояснив, коли гривня припинить падіння

"З нашого досвіду, не варто очікувати зміцнення гривні раніше весни, тобто, періоду сезонного збільшення обсягів валютної виручки, який зазвичай збігається з початком посівної кампанії в аграріїв", - сказав експерт в коментарі УНІАН.

Відео дня

За його словами, поточний рік не став винятком із загальної тенденції, і курс гривні, як і в попередні роки, схильний до сезонних коливань.

"У періоди найбільшого припливу валютної виручки – у другій половині весни і влітку – відбувається стерилізація гривневої маси для поповнення золотовалютних резервів. А вже з осені, як правило, починається освоєння заморожених бюджетних фондів, що збігається із сезонним зниженням валютних надходжень і викликає чергову хвилю девальвації", - пояснив Мишаков.

Також експерт зазначив, що в 2017 році освоєння бюджетних коштів було максимально зрушене до кінця року, і в останні робочі дні року в економіку були влиті значні обсяги гривневої ліквідності з єдиного казначейського рахунку, тоді як обсяги валютної виручки перебували на традиційно низькому для цієї пори року рівні.

Довідка УНІАН. Українська гривня з 18 грудня минулого року практично щодня оновлювала мінімальну річну позначку, наближаючись до історичного мінімуму в 30 гривень/долар. За 2017 рік девальвація гривні до долара склала 88 копійок, або 3,2%.

З початку цього року, станом на 11 січня, гривня подешевшала до долара ще на 26 копійок, або майже на 1%, - до 28,33 гривні/долар.

У НБУ вважають, що фундаментальних причин для девальвації української гривні на сьогодні немає, і поточна волатильність валютного ринку обумовлена сезонними і психологічними факторами.

Історичний мінімум курсу української гривні відносно долара США був зафіксований в лютому 2015 року і склав 30,01 гривні/долар.