Ілюстрація REUTERS

Споживча інфляція в 2017 році на рівні 13,7% перевищила ціль Національного банку (8% ± 2 в.п. на кінець року) головним чином через дії чинників, на які регулятор не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики.

Читайте такожПрем'єр вважає за необхідне стабілізувати ціни в Україні

Як йдеться в коментарі НБУ, переданому УНІАН, мова йде насамперед про скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування.

Відео дня

Також зростання цін зумовило збільшення виробничих витрат, зокрема, на оплату праці та швидке відновлення споживчого попиту.

Регулятор нагадав, що в жовтні попереджав про перевищення інфляції за підсумками року цільового діапазону, однак інфляція відхилилася навіть більш суттєво.

За інформацією НБУ, це було пов'язано з дією низки чинників наприкінці року, в тому числі вищих пенсійних виплат.

Також повідомляється, що Нацбанк й надалі буде спрямовувати свою політику на уповільнення темпів зростання цін і досягнення цілей з інфляції, а траєкторію і строки повернення інфляції до цільових орієнтирів відобразить у новому макроекономічному прогнозі 25 січня.

фото НБУ

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в 2017 році - грудень 2017 року до грудня 2016 року - прискорилась до 13,7% порівняно з 12,4% у 2016 році.

Показник річної інфляції виявився вищим за прогнози Національного банку на рівні 12,2% і цільового орієнтиру регулятора в розмірі 6-10%.

У жовтні минулого року Нацбанк для зниження інфляції підвищив облікову ставку до 13,5% річних, а в грудні - до 14,5%.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня до 28 серпня 2015 року.

Експерти називають однією з причин прискорення інфляції та девальвації гривні традиційне зростання бюджетних платежів наприкінці року, яке в грудні 2017 року досягло рекордних 50 млрд грн.