Україна завершить рік із рівнем інфляції приблизно 13-14%. Такий прогноз дав в інтерв’ю журналістам перший заступник глави Секретаріату Президента України – представник Президента України в Кабінеті міністрів України Олександр ШЛАПАК.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

За словами О.ШЛАПАКА, підсумовуючи рік, можна говорити, що інфляційний показник фактично збігатиметься з тими прогнозами, які фахівці Секретаріату Президента робили на початку 2009 року.

Відео дня

Говорячи про можливий рівень інфляції на наступний рік, О.ШЛАПАК зазначив, що за прогнозами він також має скласти близько 14-15%. «Дай Боже, щоб ми наступний рік отримали інфляцію на рівні 14-15%», – зазначив він, додавши, що, вочевидь, Україні в 2010 році не вдасться утримати інфляцію в однозначному показнику.

Крім того, О.ШЛАПАК висловив переконання, що, очевидно, наступного року ми будемо змушені піти на лібералізацію цін у газовому, енергетичному та комунальному секторах. Вочевидь, зазначив він, утримувати тарифи на зокрема тепло- та водопостачання лише в столиці на рівні 40% від собівартості далі не можна. «Це абсурд. Рано чи пізно треба закінчувати. Ми довго так не утримаємося», – сказав О.ШЛАПАК. Він, зокрема, нагадав, що лише Київ у 2009 році заборгував НАК «Нафтогаз України» 2 мільярди гривень.

О.ШЛАПАК зазначив, що лібералізація тарифів у згаданих секторах, схоже, призведе до сплеску інфляції. Однак, якщо влада поставить собі чітку мету утримати цей показник на рівні 14-15%, то це є реальним, додав він.