Національний банк України 10 лютого проведе спеціальний аукціон з продажу доларів США, 12 лютого – з продажу швейцарських франків.

Про це йдеться у листах НБУ комбанкам, текст яких має у своєму розпорядженні УНІАН.

Згідно з повідомленням, мінімальна сума заявки – 10 тис. дол. для аукціону 10 лютого і 10 тис. швейцарських франків – для аукціону 12 лютого. При цьому не використану за призначенням валюту в сумі понад 1 тис. дол. і 1 тис. швейцарських франків комерційний банк зобов`язаний продати Нацбанку. Залишок валюти у сумі до 1 тис. дол. і 1 тис. швейцарських франків може бути використаний банком на інші цілі.

Відео дня

Банкам дозволяється купувати валюту для дострокового погашення клієнтами заборгованості за кредитними договорами.

Нацбанк відзначає, що банки, які мають намір взяти участь у спецаукціонах 10 і 12 лютого, мають залучати від клієнтів грошове забезпечення у національній валюті до проведення валютного аукціону. «Купівля іноземної валюти за рахунок власних коштів банків не допускається», – вказує НБУ.

Як повідомляв УНІАН, з 27 лютого 2009 року Нацбанк України почав проводити цільові валютні аукціони для задоволення потреб позичальників – фізичних осіб з метою погашення ними заборгованості за кредитами, взятими у валюті.

Пізніше Нацбанк почав продавати валюту і фізичним особам-резидентам – суб`єктам підприємницької діяльності.