Прискорення зростання цін виробників у травні поточного року було зумовлене динамікою цін на світових ринках.

Таку думку в бесіді з кореспондентом УНІАН висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр ЖОЛУДЬ.

Експерт пояснив, що у розрахунку травневого показника цін виробників в основному враховували цифри контрактів, укладених ще за квітневими цінами, коли на світових ринках спостерігалося зростання цін.

Відео дня

"Те, за якими цінами продавали минулого місяця, значною мірою орієнтоване на контракти квітня, а в квітні на світових ринках ресурсів саме і спостерігався пік цін, відповідно, ми спостерігаємо той пік цін, який в контрактах перейшов на травень", - сказав О. ЖОЛУДЬ.

При цьому він зазначив, що, на думку експертів МЦПД, говорити про подальше прискорення зростання цін виробників немає підстав. "Водночас, ми (експерти МЦПД - УНІАН) не чекаємо подальшого істотного зростання цін виробників у частину року, що залишилася, більше того, в окремі місяці можливе падіння", - підкреслив О.ЖОЛУДЬ.

Як повідомляв УНІАН, в Україні зростання індексу цін виробників промислової продукції у травні 2010 року порівняно з квітнем 2010 року (показник до попереднього місяця) склав 4,4%, з початку року (показник до грудня 2009 року) - 14,9%.

Довідка УНІАН. В Україні зростання індексу цін виробників промислової продукції в грудні 2009 року порівняно з листопадом 2009 року склало 1%, з початку 2009 року (до грудня 2008 року) - 14,3%.