Єдина європейська валюта "навряд чи доживе до 2015 року". Таку думку висловили більшість економістів лондонського Сіті під час проведеного газетою Daily Telegraph опитування, результати якого публікують сьогодні британські ЗМІ.

З 25 респондентів 12 заявили, що зона євро в її нинішньому вигляді не проіснує майбутні 5 років. Лише 8 економістів вважають, що єврозоні вдасться вийти з нинішньої кризи. Інші відмовилися робити будь-які прогнози.

Старший економіст з аналітичної служби Policy Exchange Ендрю Ліліко зазначив, що "шанси на виживання євро наближаються до нульових". "Греція майже напевно оголосить дефолт щодо своїх зобов'язань, при цьому висока вірогідність - близько 75% - що у цій країні зони євро виникне важка соціальна криза", - додав він.

Відео дня

Один з найвпливовіших економістів сучасної Великобританії і колишній член ради директорів Банку Англії Девід Блечфловер заявив, що "Німеччина відмовиться платити за інших і покине зону євро, а політичні наслідки цього кроку будуть значними", передає ПРАЙМ-ТАСС.

Тім Конгдон зі служби International Monetary Research вважає, що "три або чотири країни, включаючи Грецію, Португалію та Іспанію, а можливо, і Ірландію, покинуть зону євро". Він також не виключив повного розвалу єврозони через значні розбіжності між Францією і Німеччиною".