Прийняття Радою директорів Міжнародного валютного фонду рішення про надання Україні кредиту на суму 15,15 млрд. дол. не матиме суттєвого впливу на курс національної валюти.

Таку думку в розмові з кореспондентом УНІАН висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр ЖОЛУДЬ.

«Я чекаю, що в найближчій перспективі суттєвої зміни курсу не відбудеться. Загалом, якби ми не одержали цього траншу, то цілком можливо, що вже наприкінці літа - початку осені почалося б деяке ослаблення гривні. Хоча, про це однозначно говорити не можна, оскільки поки що у нас непоганий баланс, зокрема за рахунок інших запозичень, - відзначив О.ЖОЛУДЬ. - У нас на сьогодні резерви НБУ близько 30 млрд. дол., і навіть неотримання цього траншу не змінило б ситуації з курсом найближчими місяцями».

Відео дня

При цьому експерт вважає, що значнішим негативним чинником впливу на курс гривні є можлива друга хвиля кризи, зокрема, погіршення ситуації для вітчизняних експортерів.

«Якщо відбудеться черговий виток кризи і погіршення ситуації для українського експорту, або ситуації з виплатами за боргами України, то це впливатиме на курс набагато більше, ніж отримання траншу МВФ», - вважає О.ЖОЛУДЬ.

Крім того, він повідомив, що надання МВФ кредиту Україні навряд чи призведе до зниження вартості або пом`якшення умов залучення українськими банками ресурсів на зовнішніх ринках запозичень.

«На сьогодні запозичення проводять, здебільшого, банки з іноземним капіталом, і в даному процесі більше значення приділяється стану справ у материнській структурі, ніж тому, чи одержала Україна кредит МВФ чи ні, - сказав О.ЖОЛУДЬ. - Якби Україна вийшла на зовнішні ринки, як вона збиралася зробити цього літа, то, природно, відсоток (ставка - УНІАН), який ми б одержали за суверенними бондами, був би базою для інших. А в зв`язку з тим, що відсоток, який МВФ дає нам, зовсім не ринковий, а залежить від того, виконуватиме чи не виконуватиме Україна прописані в договорі умови, то він безпосередньо не впливає на ставки для комерційних структур за кордоном».

Як повідомляв УНІАН, виконавчий комітет Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалив виділення Україні кредиту в розмірі 15,15 млрд. дол. «на допомогу владі при проведенні реформ й економічного врегулювання».

Кредит розрахований на термін 29 місяців. Одразу ж Україна може одержати транш у розмірі 1,89 млрд. дол., подальші транші виділятимуться за результатами щоквартальних переглядів програми співпраці.