Зниження Національним банком України облікової ставки не привело до покращення ситуації на ринку кредитування. Про це УНІАН заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталія КОРОЛЕВСЬКА.

На думку Н.КОРОЛЕВСЬКОЇ, рішення НБУ про зниження облікової ставки до 7,75% річних не привело до покращення ситуації на ринку кредитування, банківський сектор так і не збільшив кредитування економіки. «В Україні, на відміну від розвинених країн, зміна облікової ставки не має серйозного впливу на фінансовий ринок, - говорить депутат. – В Європі, США і Японії центральні банки шляхом зміни облікових ставок безпосередньо впливають на темпи розвитку економіки. В Україні ж цей інструмент впливає лише на розмір пені та штрафів».

Н.КОРОЛЕВСЬКА зазначила, що, незважаючи на зростання економіки, що намітилося, порівняно з кризовим 2009 роком, цього року ситуація з кредитуванням бізнесу банківською системою суттєво не змінилася. «Підприємці скаржаться, що складніше стало отримати кредит як для підприємства, що відкривається, так і для бізнесу, що сформувався, - заявила Н.КОРОЛЕВСЬКА. Таким чином, для реальної економіки країни ефект від зниження Нацбанком облікової ставки – нульовий».

Відео дня

Голова парламентського комітету вважає, що завдяки рішенням Нацбанку у виграші виявляються лише банкіри, які зможуть заробити більше грошей. «Для того, щоб відновити кредитування економіки, необхідний комплекс заходів, що включають як фінансові, так і економічні механізми регулювання банківської системи. Але в уряді про це ніхто не думає», - вважає Н.КОРОЛЕВСЬКА.

Довідка УНІАН. Національний банк України з 10 серпня 2010 року знизив розмір облікової ставки з 8,5% до 7,75% річних. Це вже третє зниження облікової ставки з початку літа. З 8 липня НБУ знизив облікову ставку до 8,5% річних. Перед цим, із 8 червня, її було знижено до 9,5%. Нацбанк пояснював тоді зниження облікової ставки покращенням економічної ситуації в Україні.