Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр ЖОЛУДЬ відзначає доцільність погашення урядом кредиту "Внешторгабанка" (ВТБ) за рахунок зовнішніх позик.

Про це він повідомив в бесіді з кореспондентом УНІАН.

«Якщо уряд хоче закрити той борг, який він узяв у "Внешторгбанка" в першому півріччі цього року на півроку, то доцільно узяти гроші на зовнішніх ринках», - сказав експерт.

Відео дня

У той же час він відзначив, що у будь-якому випадку остаточне рішення в питанні погашення або пролонгації кредиту "ВТБ" ухвалюватиметься з урахуванням розміру ставки запропонованих для пролонгації і вартості ресурсів на зовнішніх ринках.

При цьому О.Жолудь сказав, що ситуація на зовнішніх ринках з моменту останнього розміщення Україною євробондів істотно не змінилася.

Що стосується впливу на вартість зовнішніх позик для України ситуації з отриманням чергового транша кредиту МВФ, то, враховуючи позитивні очікування щодо виділення транша, його надання не зробить значного впливу на вартість ресурсів. З іншого боку, відзначив експерт, якщо МВФ не захоче давати гроші, то вартість ресурсів для України на зовнішніх ринках може зрости.

«У зв`язку з тим, що ринок чекає, що МВФ таки виділить черговий транш кредиту, надання траншу не матиме впливу на ставки. У той же час ризик ненадання, якщо він реалізується, матиме вплив на ставки», - підкреслив О.Жолудь.