Міжнародний валютний фонд пропонує внести до проекту Податкового кодексу ряд змін.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу повідомила заступник міністра фінансів України Тетяна ЄФИМЕНКО.

«Перш за все, МВФ звернув нашу увагу на те, що наша спроба зниження податку на прибуток має відбуватися в дещо іншому режимі», - зазначила вона.

Відео дня

Т.ЄФИМЕНКО нагадала, що в проекті ПК передбачено зниження ставки податку на прибуток в 2011 році з 25 до 19%. «Їхні пропозиції (пропозиції МВФ - УНІАН) полягають в тому, щоб зниження ставки податку на прибуток було не більше ніж на 2 процентних пункти, - сказала вона. - А в подальшому МВФ пропонує проводити плавне зниження ставки податку щорічно і до 2014 року вийти на ставку 16%. Фонд також пропонує змінити умови податкових канікул. Підприємства, які згідно із проектом ПК мають право на канікули, що передбачає нульову процентну ставку податку на прибуток, упродовж 5 років платитимуть ставку з податку 16%".

«На їхню думку, це збереже певний ресурс у бюджеті України і дозволить підтримувати систему державних фінансів у більш стабільному становищі», - повідомила Т.ЄФИМЕНКО.

Експерти МВФ також пропонують збільшити річний обсяг виручки для малих підприємств із запропонованих 300 тис. грн. до 500 тис. грн.

Крім того, вони підтримують скорочену систему оподаткування для юридичних осіб з введенням відповідної планки виручки.

Крім того, МВФ пропонує розглянути питання підвищення порогу обов`язкової реєстрації платників ПДВ. «Та позиція, що пов`язана з підвищенням порогу обов`язкової реєстрації платників ПДВ з 300 до 500 тис. грн., на нашу думку, коштуватиме нашої дохідної частини (бюджету – УНІАН) десь 1 млрд. грн., але наші опоненти з МВФ кажуть про те, що саме втрата цього мільярда може компенсуватися тим, що ви не будете так різко знижувати ставку податку на прибуток», - зазначила Т.ЄФИМЕНКО.

Нагадаємо, що 7 жовтня 2010 р. Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України.

ВР планує розглядати проекти Податкового кодексу і державного бюджету на 2011 рік наступного пленарного тижня – 2-5 листопада.