Фінансовий аналітик компанії «Простобанк Консалтинг» Володимир ПАЮК вважає малоймовірним відновлення банками іпотечного кредитування фізичних осіб в іноземній валюті.
Таку думку він висловив у коментарі УНІАН.
В.ПАЮК нагадав, що з початку року втратили силу правові норми, які безпосередньо забороняли кредитування фізичних осіб в іноземній валюті.
«З нового року мораторій на кредитування фізосіб в іноземній валюті припинив свою дію. Але банки навряд чи активно кредитуватимуть фізичних осіб у валюті, тому що це дуже великі валютні ризики. Адже населення одержує доходи здебільшого в гривні», - сказав він.
Експерт також вважає, що іпотечне кредитування в м'якій валюті, зокрема, в рублях, також не матиме великого попиту.
«За даними НБУ, за останні чотири роки в Україні фізособам видали кредитів трохи більш ніж на 4 млн. рублів, це більше ніж на 1 млн. грн. Це лише півтори-дві квартири в Києві. Для іпотеки це мізер. Не факт, що кредити в рублях матимуть попит у населення», - пояснив він.
Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 23 червня 2009 року Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи» встановила заборону на валютне кредитування для фізичних осіб на невиробничі цілі. Була встановлена норма про видачу валютних кредитів винятково у безготівковій формі.
НБУ заборонив видавати кредити в іноземній валюті фізичним особам, зокрема «овердрафт» (кредит, яким може скористатися позичальник, у якого з'являється тимчасова потреба в грошових коштах) за картковим рахунком, до 1 січня 2011 року, у зв'язку з набранням чинності Закону №1533-VI.)