Обмеження дострокового зняття депозитів матиме позитивний вплив на кредитування економіки і стабільність фінансової системи. Про це заявили голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир ЛАВРЕНЧУК і голова правління «Укрсоцбанку» Борис ТИМОНЬКІН, у коментарях, переданих УНІАН.

Як зазначається в повідомленнях, В.ЛАВРЕНЧУК і Б.ТИМОНЬКІН підтримали ініціативу НБУ про обмеження дострокової видачі депозитів, винесену Нацбанком на громадське обговорення.

На думку Б.ТИМОНЬКІНА, Україна повинна винести уроки з кризи, в ході якої стабільність фінансової системи країни опинилася під загрозою. Джерелом загрози голова «Укрсоцбанку» вважає масове дострокове зняття депозитів. За його словами, ситуацію в 2008 році вдалося стабілізувати лише тоді, коли було введено мораторій на дострокове зняття вкладів. За словами Б.ТИМОНЬКІНА, «одночасний дострокове виведення 25% усіх депозитів трьома відсотками великих вкладників зведе до нуля банківську систему». Інші ж внаслідок колапсу можуть не отримати нічого.

Відео дня

Б.ТИМОНЬКІН також спростував тезу, що заборона на дострокове вилучення депозитів порушує права людини. Це «порушення прав більшості меншістю, яка встигне їх (депозити) забрати». У більшості європейських країн, за словами банкіра, у вкладника немає можливості достроково забрати депозит.

Підтримує колегу й голова правління «Райффайзен Банк Аваль».

Як сказав В.ЛАВРЕНЧУК, «я дуже вдячний НБУ, який ініціював обговорення цієї теми». При цьому банкір підкреслив, що «бачить позитивні сигнали в рішеннях, які приймаються НБУ останнім часом». За словами В.ЛАВРЕНЧУКА для кредитування економіки «гривня повинна бути довгостроковою. А довгострокова гривня – це довгострокові депозити». «Дуже добре, що НБУ ініціював цю відкриту дискусію, адже суспільство сьогодні хоче надійності», - підкреслив Б.ЛАВРЕНЧУК. В результаті цієї дискусії, на його думку, необхідно буде змінювати законодавчі норми, що передбачають безакцептне зняття депозиту. В усіх європейських країнах є, як мінімум, попереджувальний лист вкладника – строком від 7 днів до місяця. Крім того, ще одним аргументом на користь законодавчих обмежень голова правління «Райффайзен Банк Аваль» вважає особливу соціальну значущість депозиту в Україні, тому «його не можна регулювати лише нормами двостороннього договору».

Як повідомляв УНІАН, 3 лютого ц.р. Національний банк України виніс на обговорення норму про заборону дострокового вилучення термінових банківських депозитів.

З метою врегулювання проблеми повернення банківських депозитів «на першу вимогу», а саме – визначення конкретних термінів виконання банком своїх зобов`язань повернення вкладу і створення правових умов для зниження ризиків банку в разі дострокового розірвання термінового депозитного договору Національним банком України за участю банківських асоціацій опрацьовуються відповідні пропозиції», – йдеться в повідомленні НБУ.

На розгляд та обговорення виноситься варіант повної заборони дострокового зняття термінових вкладів. Пропонується дозволити повернення вкладів винятково в термін, визначений договором, або в разі настання непередбачених ситуацій, що вимагають від вкладника термінових грошових витрат (оплата лікування, відшкодування майнового збитку, забезпечення захисту в суді тощо).

Також на обговорення виноситься ще один варіант, згідно з яким пропонується встановити, що в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором термінового вкладу, банк здійснює виплату в термін до 30 днів із моменту звернення.

Крім того, НБУ пропонує встановити норму, згідно з якою «за договором вкладу на вимогу банк зобов`язаний видати вклад протягом 3 робочих днів із моменту звернення вкладника, окрім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, встановлених договором».