Асоціація Українських Банків (АУБ) підозрює Національний банк України в тиску на членів асоціації, який спричинив масове відкликання заявок на участь у сьогоднішньому з`їзді банківського об`єднання, з подальшим його зривом через відсутність кворуму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на прес-конференції в п`ятницю, 24 червня, президент АУБ Олександр СУГОНЯКО.

Як повідомив присутній на прес-конференції голова ради АУБ, народний депутат України Станіслав АРЖЕВІТІН, станом на 10:00 четверга, 23 червня, свою участь у XV з`їзді АУБ підтвердили і зробили внески 87 банків, що становить 80% загальної кількості членів АУБ. Таким чином, необхідний кворум для правомочності з`їзду (становить 55 банків) був забезпечений.

Відео дня

При цьому, за словами С.АРЖЕВІТІНА, в другій половині дня 23 червня відбулася масова відмова банків від участі в з`їзді. На 17:00 23 червня були відкликані заявки 41 банком, у зв`язку з чим було зірвано кворум з`їзду.

Як повідомив О.СУГОНЯКО, у зв`язку з тим, що сталося, керівництво АУБ звернулося з листом до першого заступника голови НБУ Юрія КОЛОБОВА і заступника голови НБУ Ігоря СОРКІНА. Зокрема в листі АУБ відзначає, що «очевидно, що така ситуація навколо з`їзду АУБ не могла відбутися без втручання впливових чиновників».

О.СУГОНЯКО відзначив, що АУБ просить керівництво НБУ пояснити дану ситуацію, зокрема, враховуючи зустріч НБУ і АУБ 22 червня, під час якої в Нацбанку наголосили на зацікавленості поглиблення професійної співпраці з АУБ.

При цьому, відповідаючи на питання журналістів, чи має АУБ інформацію про тиск з боку НБУ на керівництво комбанків, які виявили бажання взяти участь у з`їзді, О.СУГОНЯКО сказав: «За словами банкірів, до цього відкликання (заявок на участь у з`їзді — УНІАН) і впливу на власників банків і голів правлінь, мали стосунок деякі названі чиновники Національного банку України. Але це факти, які на словах були сказані, і які ми перевіряємо».

За інформацією АУБ, до порядку денного XV з`їзду Асоціації було внесено звіт АУБ за останні чотири роки, а також обрання нового керівництва АУБ. Зокрема, на з`їзді планувалося переобрати голову ради АУБ, президента АУБ, новий склад ради АУБ, внести зміни в статут АУБ і розглянути низку інших питань.