Проект закону «Про державний бюджет України на 2012 рік» загалом відповідає нормам Бюджетного кодексу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні парламенту повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій БАРАНОВ.

«У законопроекті пропонується значно підвищити базові соціальні стандарти і гарантії, вирішується питання наближення розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду на основі Єдиної тарифної сітки до рівня мінімальної зарплати, і він становитиме 74%», - сказав В.БАРАНОВ.

Відео дня

За його словами, новаціями у проекті бюджету є впровадження стратегічного планування та середньострокове бюджетне планування.

В.БАРАНОВ зауважив, що разом з проектом бюджету до парламенту подано прогнозні показники державних бюджетів на 2013 і 2014 роки.

Голова бюджетного комітету повідомив, що проектом бюджету пропонується скоротити перелік головних розпорядників коштів на 14 відомств, а також на 300 зменшена кількість бюджетних програм.

Разом з тим В.БАРАНОВ підкреслив, що «окремі положення основних напрямів бюджетної політики урядом не враховані».

За його словами, Кабмін не подав на розгляд ВР проект державної програми приватизації, а заплановані надходження від приватизації державного майна на наступний рік у сумі 10 млрд. грн. «не підтверджені відповідними розрахунками щодо реалістичності їх виконання».

В.БАРАНОВ наголосив, що з 2000 року не затверджені урядом державні соціальні стандарти, а вони мають бути основою для розрахунків видатків місцевих бюджетів. «Настав час ревізії законодавства з питань соціальної політики, визначення пріоритетів та перехід на адресну допомогу», - підкреслив В.БАРАНОВ.