Верховна Рада ухвалила Закон «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (нова редакція)» (№ 8531).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 263 із 355 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Закон встановлює умови і порядок відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Відео дня

Законом передбачено удосконалити порядок призначення арбітражних керуючих та офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство.

Встановлено перелік підстав для порушення справи про банкрутство, з метою запобігання фіктивному банкрутству та безпідставному відкриттю процедур.

Також передбачено формування пасиву боржника (загальної суми заборгованості) у попередньому засіданні суду на стадії розпорядження майном, спростування майнових дій боржника.

Визначено особливості порядку оскарження судових рішень у процедурі банкрутства, право власності боржника (засновників, учасників, акціонерів боржника) на погашення заборгованості боржника перед кредиторами протягом усієї процедури банкрутства.

Також законом конкретизовано положення проекту щодо розгляду господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, усіх майнових спорів з вимогами до боржника, врегулювано питання правонаступництва.

Крім того, визначено підстави для відмови у порушенні провадження у справі та наслідків порушення провадження у справі, врегульовано питання завершеня процедури розпорядження майном, визначено повноваження інвестора у процедурах санації.