Кабінет міністрів визначив порядок внесення коштів на спеціальний рахунок при застосуванні застави як запобіжного заходу.

Відповідну постанову, яку розробило Міністерство юстиції, ухвалено 11 січня на засіданні Кабінету міністрів, повідомили УНІАН у прес-службі Мін’юсту.

За словами міністра юстиції Олександра ЛАВРИНОВИЧА, ініціатива уряду викликана змінами, які відбулися у законодавстві, зокрема, у зв‘язку із внесенням змін до статті 1541 Кримінально-процесуального кодексу України (законом України від 15 листопада 2011 року № 4025-VI щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності).

Відео дня

Внесені зміни передбачають, що застава як запобіжний захід застосовується з метою забезпечення належної поведінки особи, щодо якої застосовано запобіжний захід, її явки за викликом до органу дізнання, слідчого, прокурора або суду, а також виконання інших покладених на неї обов`язків, передбачених статтею 1491 Кримінально-процесуального кодексу, з умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків.

Застава полягає у внесенні коштів у національній грошовій одиниці на спеціальний рахунок, визначений у порядку, затвердженому Кабміном.

У цьому зв‘язку уряд визначив механізм внесення коштів при застосуванні застави. Кошти вноситимуться у національній грошовій одиниці на спеціальний рахунок органу, в провадженні якого знаходиться кримінальна справа.

Окрім того, постановою визначено перелік осіб, які можуть внести заставу; перелік осіб, яким забороняється бути заставодавцями; документи, в яких визначається розмір застави; документи, що є підставою для звернення внесених коштів у дохід держави у разі невиконання обов’язків особою, щодо якої застосовано запобіжний захід у вигляді застави; особливості повернення застави у разі відмови заставодавця від узятих на себе зобов’язань; механізм повернення коштів за заявою особи (заставодавця) у разі винесення вироку чи постанови судді (ухвали суду) про закриття справи.

О.ЛАВРИНОВИЧ повідомив, що постанова набуде чинності з дня її офіційного опублікування.