Федерація профспілок України (ФПУ) наполягає на диференційованому підході до оподаткування доходів громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови ФПУ Сергій КОНДРЮК сьогодні під час інтернет-конференції.

Серед вимог ФПУ - запровадити неоподатковуваний податком мінімум доходів на рівні прожиткового мінімуму для всіх громадян. «Суть цієї вимоги в тому, що заробітна плата, як і дохід підприємства, повинні складатися з двох частин: частина, яка не оподатковується (неоподатковуваний податком мінімум), і частина, яка підлягає оподаткуванню, - адже оподатковуватися повинен прибуток від праці», - зазначив С.КОНДРЮК. За його словами, за таких умов при заробітній платі, наприклад, у 2 тис. грн. працівник платитиме в два рази менше податку.

Відео дня

«Введення неоподатковуваного податком мінімуму навіть за умови збереження єдиної ставки податку забезпечує диференціацію в оподаткуванні», - сказав С.КОНДРЮК.

Крім того, ФПУ наполягає на забезпеченні оподаткування трудових доходів за ставками хоча б не вищими, ніж нетрудові доходи, що, в свою чергу, стимулюватиме працівників. «Більш того, деякі трудові доходи взагалі не оподатковуються - відсотки, нараховані на цінні папери, емітовані Мінфіном, а відсотки за депозитними вкладами оподатковуватимуться лише з 1 січня 2015 року за ставкою 5%. Таким чином, мільйонери просто «випадають» із системи реального оподаткування, незважаючи на те, що чисельність їх за останній рік зросла майже на 20%», - зазначив С.КОНДРЮК.

ФПУ підтримує проекти законів, розроблені Мінсоцполітіки, про введення податку на багатство й оподаткування офшорних операцій.

За словами С.КОНДРЮКА, в більшості країн світу застосовується диференційована шкала оподаткування з максимальними ставками, які іноді перевищують 50% (у Данії - 51,5%, Бельгії - 53,7%, Швеції - 56,4%). Разом із тим, у більшості таких країн встановлено неоподатковуваний мінімум доходів громадян, розмір якого достатній для задоволення не лише фізичних потреб, але й духовних.