Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив уряду доопрацювати механізм виплат вкладникам Ощадбанку СРСР компенсацій у розмірі 1 тис. грн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на засіданні Кабінету міністрів.

Прем'єр висловив критику щодо підготовленого механізму у зв'язку з тим, що він не належною мірою полегшує одержання вкладниками компенсації.

Відео дня

«Вчора уряд розглядав проект постанови про механізм компенсаційних виплат. Довелося його повернути на доопрацювання, тому що проект не відповідав основній умові – максимально спростити одержання компенсації нашими громадянами, і провести виплати без принизливих черг», - сказав М.Азаров.

Він відзначив, що механізм виплат необхідно максимально спростити і використати кілька варіантів одержання вкладниками коштів.

«Не влаштовує те, що основним способом компенсації було обрано платіжні карти «Ощадбанку». Друга умова – щоб людина могла вільно обирати, яким чином одержати гроші – готівкою, на рахунок чи на картку», - сказав М.Азаров.

Прем'єр доручив Міністерству фінансів спільно з Мінсоцполітики за узгодженням з Нацбанком упродовж тижня відкоригувати механізм виплати компенсації за вкладами.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Віктор Янукович у рамках своїх соціальних ініціатив заявив про необхідність здійснити компенсаційні виплати вкладникам Ощадбанку СРСР в сумі 1 тис. грн тим громадянам, хто ще не одержав їх, коли подібні виплати проводив уряд Юлії Тимошенко. За словами Президента, йдеться про 6 млн. вкладників і про загальну суму в 6 млрд грн. Компенсації повинні виплатити, починаючи з 1 червня і до кінця 2012 року.

За оцінками експертів, загальна заборгованість за вкладами громадян України в Ощадбанку СРСР оцінюється в суму близько 122 млрд грн.

17 квітня 2012 року Президент України підписав закон про внесення змін до держбюджету-2012, яким, зокрема, передбачається виділити близько 6 млрд грн на витрати з виплати знецінених вкладів вкладникам радянського Ощадбанку.

«Ощадбанк» (м. Київ) встановив терміни актуалізації даних Реєстру вкладників Ощадбанку СРСР залежно від їхнього віку.