Картина "Крик" норвезького експресіоніста Едварда Мунка, одне з найбільш відомих полотен у світі, продана в середу на торгах Sotheby's в Нью-Йорку за 119 мільйонів 992,5 тисячі доларів.

"Тепер це абсолютний світовий рекорд на витвір мистецтва", - оголосив під оплески залу ведучий торгів Тобіас Мейєр, повідомляє РІА «Новости».

Ім'я нового власника шедевру експресіонізму поки що не відоме.

Відео дня

Раніше найдорожчою картиною вважалося полотно Пабло Пікассо "Гола, зелене листя і бюст", написане в 1932 році і продане в 2010 році на торгах Christie's в Нью-Йорку за 106,5 млн. доларів.

Улаштовувачі торгів не називали передпродажної вартості полотна Мунка, проте не приховували сподівання, що ціна цього лота перевищить 100 мільйонів доларів. Ціновий рубіж у 100 мільйонів доларів у нинішньому тисячолітті на піку зростання арт-ринку подолали лише два полотна пензля Пабла Пікассо і скульптура роботи Альберто Джакометті.

Картина Мунка була виставлена з колекції норвезького мільярдера Петтера Олсена, чий батько - Томас Олсен - був сусідом, другом і покровителем Мунка. Він придбав полотно з рук самого Мунка, який створив картину в 1895 році. Скромна дерев'яна рамка, що обрамляє продану в Нью-Йорку картину, була виготовлена самим художником.

Ця версія "Крику" - одна з чотирьох, створених Мунком. Вона ніколи не виставлялася на ринок і ніколи не була на публіці. Три інших належать норвезьким музеям, вони двічі викрадалися, але незмінно поверталися без пошкоджень.

Сімейство Олсен, яким належить будинок Мунка в Хвідстені, по сусідству з їхнім маєтком, має намір направити виручені від продажу "Крику" кошти на облаштування музею художника, арт-центру і готелю. Як очікується, меморіал буде відкритий наступного року і приурочений до 150-річчя експресіоніста.