Досягнення домовленості з російським «Внєшторгбанком» (ВТБ) щодо схеми погашення наданого Україні кредиту у розмірі 2 млрд дол. спростить задачу країни з виплати 0,5 млрд дол. у рамках погашення єврооблігацій у червні цього року.

Про це йдеться в огляді, підготовленому експертами «ІНГ Банк Україна».

Експерти відзначають, що новина про те, що український уряд досяг угоди з російським банком, безумовно, є позитивною для короткострокової спроможності України виконувати зобов'язання за зовнішніми запозиченнями, оскільки згладжує зовнішні виплати уряду протягом найближчих 2-3 місяців.

Відео дня

«Таким чином, заплановане на кінець червня погашення єврооблігацій на 0,5 млрд дол. не буде для уряду досить складним, оскільки його ліквідність на кінець квітня залишається на рівні 1,1 млрд дол.», - вважають експерти «ІНГ Банк Україна».

Як повідомило 21 травня агентство УНІАН джерело у фінансових колах, Мінфін погодив з керівництвом російського «Внєшторгбанку» (ВТБ) схему погашення кредиту у розмірі 2 млрд дол.

Так, за інформацією джерела, згідно з домовленістю, 500 млн дол. суми кредиту було погашено «живими» грошима, для погашення 500 млн. дол. було залучено новий кредит ВТБ; ще 1 млрд дол. було рефінансовано шляхом випуску цінних паперів.

Джерело також повідомило, що умови виділення кредиту і розміщення паперів на сьогодні ще обговорюються.

При цьому джерело відзначило, що умови будуть ринковими.

Нагадаємо, що 18 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив про досягнення домовленості з ВТБ з питання погашення кредиту. Проте він не повідомив деталей щодо здійснення операції.

Раніше Мінфін України і ВТБ розглядали кілька варіантів погашення кредиту.

Зокрема, обговорювалася можливість залучення нового кредиту ВТБ на 1 млрд дол., терміном на 5 років з ринковими відсотками, а під другий мільярд могли бути випущені цінні папери. Також обговорювалася можливість випуску паперів під всю суму кредиту.

Довідка УНІАН. Україна одержала від російського «Внєшторгбанку» на 6 місяців кредит у розмірі 2 млрд дол. для покриття дефіциту державного бюджету під 6,7% річних. За умовами його надання, кредит може бути продовжений тричі терміном на 6 місяців.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров в листопаді 2011 року заявляв, що починається процес переоформлення кредиту ВТБ у довгостроковий кредит під облігації українського уряду.

У грудні 2011 року Україна продовжила на шість місяців кредитну угоду з російською «Внєшторгбанком» (ВТБ) на суму 2 млрд дол.

У Плані управління державним боргом на II квартал 2012 року, оприлюдненим 11 квітня на сайті Мінфіну, передбачається що у червні п.р. має бути погашений кредит на 2 млрд дол., залучений урядом два роки тому від російського «Внєшторгбанку» для покриття дефіциту державного бюджету під 6,7% річних.