Кабінет Міністрів України просить Верховну Раду надати йому право на здійснення державного запозичення на суму до 24 млрд 300 млн грн (3 млрд дол.) до Спеціального фонду держбюджету в рамках підписаного з Китаєм меморандуму про реалізацію сільгосппроектів.

Відповідний проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 р." № 10683, автором якого є КМУ, зареєстровано на сайт Верховної Ради.

Даним законопроектом пропонується відкоригувати у зв`язку із залученням даного кредиту граничні показники дефіциту держбюджету і держборгу на цей рік.

Відео дня

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, законопроект розроблено з метою забезпечення реалізації проектів у сфері сільського господарства, а саме - закупівлі китайських засобів захисту рослин, насіння для сільськогосподарських культур, сільськогосподарського інвентарю та іншої сільгосппродукції для України або продажу українських злакових культур до Китаю, будівництва заводу засобів захисту рослин, переробки органіко-мінеральних добрив, та інших будівельних проектів в Україні, культивації землі тощо.

Нагадаємо, Меморандум про співпрацю між Міністерством аграрної політики та продовольства України й Експортно-імпортним банком Китаю щодо підтримки пріоритетних проектів у сільському господарстві було підписано 28 червня 2012 року. Меморандум дасть можливість Україні залучити кошти обсягом 3 млрд дол. на фінансування конкретних проектів у сільськогосподарському секторі.