Міжнародний валютний фонд (МВФ) попередив про серйозні наслідки поглиблення кризи в єврозоні для світової економіки, порекомендувавши Євросоюзу урізати бюджетні витрати і вжити заходів щодо бюджетної інтеграції.

В оприлюдненій на сайті МВФ доповіді про транскордонний вплив п'яти системних світових економік (єврозона, США, Японія, Великобританія, Китай - «Spillover Report») фонд говорить про високі ризики зниження обсягів світового виробництва внаслідок кризи єврозони.

При цьому МВФ відзначає, що глобальна економіка поки що лише незначно постраждала від кризи в Європі.

Відео дня

У разі погіршення ситуації на ринку цінних паперів і зниження темпів економічного розвитку в єврозоні, фахівці МВФ допускають можливість скорочення її валового внутрішнього продукту на 5% за найближчі два роки.

При цьому американська економіка може скоротитися на 2%, а японська - на 1%.

У разі поглиблення кризи фонд прогнозує різкий стрибок дохідностей держоблігацій і корпоративних бондів у всіх країнах єврозони, а також скорочення споживчого попиту на тлі ослаблення довіри.

Згідно з доповіддю, проблеми фінансового ринку єврозони найперше вдарять по країнах Центральної, Східної та Південно-Східної Європи.

Виходом з кризової ситуації МВФ називає банківський союз, бюджетну інтеграцію, поетапне скорочення бюджетних витрат, а також кредитне стимулювання.

У доповіді не згадано про економіку України.

Як повідомляв УНІАН, у квітні МВФ погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України до 3% з 4,8%. У 2013 році зростання українського ВВП очікується на рівні 3,5%. Інфляція в 2012 році очікується на рівні 7,9%, а в 2013 році - 5,9%.

Минулого місяця МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в 2012 році до 3,5% з попередньої оцінки в 3,6%, а в 2013 році - до 3,9% з 4,1% у зв'язку з борговою кризою в Європі, що триває, і охолодженням економік Китаю та Індії.