Національний банк України вважає, що поточна інфляційна ситуація в країні є оптимальною, йдеться в коментарі заступника директора Генерального економічного департаменту - директора Департаменту економічного аналізу і прогнозування НБУ Олександра Петрика, який має у своєму розпорядженні УНІАН.

«Можна сказати, що зараз інфляційне середовище близьке до оптимального, тобто, з одного боку, інфляція не стримує економічне зростання, а з іншого боку - не провокує надмірні інфляційні очікування» - відзначив О.Петрик.

Він нагадав, що інфляція у липні становила «мінус» 0,2%. Водночас, у річному численні зниження інфляції припинилося, і на сьогодні показник становить близько нуля.

Відео дня

За словами О.Петрика, головним чинником зниження інфляції у річному численні в липні є низька база порівняння минулого року. Так, завдяки високому урожаю минулого року істотно подешевшали сільгосппродукти. Як результат - у липні 2011 року дефляція становила 1,3%.

Також він відзначив, що базова інфляція в річному численні знижувалася одинадцятий місяць поспіль і у липні становила 3,1%. Це, на думку О.Петрика, зумовлено двома чинниками, а саме - зваженою монетарною політикою Національного банку, направленою на зниження загального довгострокового тренда щодо інфляції, і дією вторинних ефектів від здешевлення сирих продуктів в 2011 році і в першому півріччі поточного року.

У цілому в Нацбанку відзначають збереження тенденції зниження інфляційних очікувань.

«Щодо інфляційних очікувань, які є дуже важливими, то вони продовжили знижуватися, і в липні інфляційні очікування були набагато нижчі, порівняно як з початком року, так і з усім першим півріччям 2012 року», - сказав О.Петрик.

Крім того, він повідомив, що відносно стабільний курс гривні і низька інфляція в країнах - основних торгових партнерах України визначили низьку інфляцію імпортної складової загального споживчого кошика.

Як повідомляв УНІАН, в Україні в липні 2012 року порівняно з червнем 2012 року споживчі ціни знизилися на 0,2%, проти липня 2011 року — на 0,1%.

Інфляція в січні-липні 2012 року проти відповідного періоду 2011 року становила 1%, з початку 2012 р. (липень 2012 року до грудня 2011 року) – дефляція 0,1%.

У квітні Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз інфляції в Україні з 8,5% до 7,9% поточного року (грудень до грудня), а пізніше повідомив про перегляд прогнозу до 7%. Інфляція в 2013 році очікується на рівні 5,9%.

У середині липня Світовий банк (СБ) знизив прогноз інфляції в 2012 році до 6,1% проти 9,4% грудневого прогнозу. У 2013 році СБ очікує на інфляцію в Україні на рівні 9,5% (7,4%), у 2014 році – 5,9% (7,1%).

За прогнозами Standard & Poor's, інфляція в Україні в 2012 році становитиме 6%.

Державний бюджет України на 2012 рік розраховано, виходячи з урядового прогнозу інфляції в 7,9%.