На аукціоні з продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у вівторок, 18 вересня, Міністерству фінансів України вдалося залучити до державного бюджету 414,292 млн. грн, повідомляється на сайті міністерства.

Згідно з повідомленням, Мінфін задовольнив дві заявки ОВДП з терміном погашення 22 травня 2019 року. Дохідність становить 14,3%. При цьому попит на ОВДП терміном обігу 5 років відсутній.

Експерти вважали малоймовірним ринковий інтерес до пропонованих на аукціоні 18 вересня держпаперів.

Відео дня

«Черговий нудний аукціон на тлі не зовсім оптимістичного ринку. Відсутність валютних паперів позбавляє розміщення інтриги і дозволяє не відволікатися на нього впродовж дня», - відзначив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

У свою чергу аналітики «ІНГ Банк Україна» не виключали попит за короткостроковими гривневими облігаціями, розміщення яких останній раз проводилося в липні.

Також аналітики банку допускали розміщення довгострокових гривневих облігацій шляхом укладення неринкових угод – враховуючи майбутні виплати Мінфіну в рамках обслуговування ОВДП.

Аналітик ринку облігацій групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Тарас Котович також відзначав, що запропоновані на сьогоднішньому аукціоні інструменти не становлять інтересу ринковим інвесторам через великі терміни і низькі ставки.

«Якщо сьогодні і будуть розміщення, то серед вузького кола «дружніх» банків за звичайними ставками близько 14%», - вважав Т.Котович.

Як повідомляв УНІАН, на аукціоні з продажу ОВДП 11 вересня, Мінфіну вдалося залучити до державного бюджету 160 млн. грн за рахунок розміщення індексованих ОВДП з терміном погашення 9 вересня 2015 року. Дохідність становила 9,3%. При цьому попит на гривневі ОВДП терміном обігу 5 і 7 років відсутній.

За даними Державної казначейської служби, з початку цього року по 3 вересня надходження до держбюджету від проведення урядових запозичень становили 76,755 млрд грн (52,776 млрд грн - від внутрішніх, 23,979 млрд грн - від зовнішніх). За вказаний період на погашення держборгу було спрямовано 45,107 млрд грн, витрати на обслуговування - 15,253 млрд грн.