НБУ застосує санкції до десяти банків за зловживання на валютному ринкуНаціональний банк України після проведення перевірок має намір застосувати санкції до десяти банків за зловживання на готівковому валютному ринку, повідомив у інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня» голова НБУ Сергій Арбузов.

«Ми покарали банки, які зловживали на міжбанківському ринку, а зараз маємо намір врегулювати ситуацію на ринку готівковому. Після завершення перевірки, що йде зараз, буде застосовано заходи дії ще до десяти банків», - заявив голова НБУ.

За словами С.Арбузова, покарання залежатимуть від серйозності встановлених порушень, це можуть бути як штрафи, так і позбавлення ліцензії. «Ми збираємося покарати банки за те, що, маючи готівкову валюту в касі, вони відмовлялися продавати її людям у дні зростання курсу, тим самим стимулюючи панічні настрої», - сказав С.Арбузов.

Відео дня

Він відзначив, що надлишок національної валюти на міжбанківському валютному ринку, який виник 3 вересня, дозволив окремим учасникам завищувати курс, при цьому виставляли тільки односторонні котирування - на продаж. «Ці операції фактично не здійснювалися або проводилися мінімальними лотами, однак дали підстави спекулянтам вже наступного дня підняти ціни в пунктах обміну готівкової валюти, провокуючи ажіотаж серед населення», - сказав С.Арбузов.

Крім того він відзначив, що «ситуація штучно нагнітається численними апокаліпсичними прогнозами, які дають люди безвідповідальні, а тиражують ті самі спекулянти».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров називає винними у валютному ажіотажі банки, "продажних" експертів і ЗМІ

Як повідомляв УНІАН, 4 вересня торги на міжбанку закрилися максимальним падінням курсу гривні за більш ніж два роки - на рівні 8,19/8,2 грн дол.

Наступного дня, 5 вересня, основним продавцем долара виступив державний «Ощадбанк», внаслідок чого до закриття торгів гривня зміцнилася і котирування становили 8,14/8,16 грн/дол.

У п'ятницю, 21 вересня, на українському міжбанку торги доларом США відкрилися котируваннями 8,1280/8,1370, до 12:00 звузився спред - 8,1325/8,1370. На час закриття торгів цінові рівні підвищилися до 8,1340/8,1390 грн/дол.