Кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної власності подружжя, і таким об'єктом може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

Відповідне рішення Конституційного Суду від 19 вересня було оприлюднене сьогодні у справі за конституційним зверненням приватного підприємства "ІКІО" щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 61 Сімейного кодексу України.

Як повідомили УНІАН у прес-службі КС, автор клопотання просив розтлумачити положення частини першої статті 61 Сімейного кодексу України в аспекті того, чи є статутний капітал і майно приватного підприємства об'єктом права спільної власності подружжя.

Відео дня

КС виходить з того, що відповідно до Конституції кожен з подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї, включаючи і рівність у майнових відносинах, які регулюються положеннями Сімейного кодексу та Цивільного кодексу України.

Основою майнових відносин подружжя є положення про те, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку.

КС вказав, що власність в родині існує в двох правових режимах: спільна сумісна власність подружжя та особиста приватна власність кожного з подружжя. На думку Конституційного Суду України, приватне підприємство (або його частина), засноване одним з подружжя - це окремий об'єкт права спільної сумісної власності подружжя, в який входять усі види майна, у тому числі внесок до статутного капіталу і майно, виділене з їх спільною сумісною власності.

Таким чином, Конституційний Суд України дійшов висновку, що статутний капітал і майно приватного підприємства, сформовані за рахунок спільної сумісної власності подружжя, є об'єктом їхньої спільної сумісної власності.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.