Національний банк України (НБУ) має намір надати банкам право самостійно визначати рівень охоронних заходів при інкасації незначних обсягів цінностей.

"При інкасації та перевезенні валютних цінностей броньованим автотранспортом не нижче 3-го класу захисту згідно з ДСТУ 3975-2000 та обладнаним технічними засобами захисту цінностей, в обсягах до 500 мінімальних заробітних плат (з 1 жовтня 2012 року вона становить 1,118 тис. грн - УНІАН) включно керівник банківської установи має право самостійно визначити необхідні охоронні заходи", - йдеться в проекті змін до Інструкції з організації інкасації коштів і перевезення валютних цінностей в банківських установах в Україні.

Як вказується в Аналізі регулятивного впливу проекту змін до Інструкції, також обов'язковими вимогами є страхування життя інкасаторів і страхування в повному обсязі перевезених цінностей.

Відео дня

Згідно з документом, інкасація цінностей на суму до 5 тис. мінімальних заробітних плат повинна здійснюватися з використанням інкасаторських сейфів і спецпристроїв (кейси, контейнери з використанням звукової, димової сигналізації і т.д.) або вогнепальної зброї. Регулятор планує дозволити перевезення сум до 20 тис. мінімальних зарплат за наявності сейфів тимчасового зберігання цінностей та вогнепальної зброї, а більше цієї суми - при залученні оперативного автотранспорту для супроводження і додатково не менше двох інкасаторів або охоронців, озброєних вогнепальною зброєю.

Як повідомляв УНІАН, у поточному році в Україні було зафіксовано декілька резонансних нападів на відділення комерційних банків.