Національний банк України (НБУ) може ввести обов'язковий продаж експортної виручки, як тільки закон про надання регулятору відповідного права, який Верховна Рада прийняла у вівторок, 6 листопада, набуде чинності.

Про це в коментарі УНІАН заявила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан.

"Ситуація на валютному ринку залишається напруженою, і НБУ може ввести обов'язковий продаж експортної виручки, як тільки закон набуде чинності. З 1998 р. по 2005 р. в Україні вже діяв обов'язковий продаж валютної виручки, він застосовувався до експортерів, які зобов'язані були продавати 50% своєї виручки протягом п'яти днів. На цей рівень можна орієнтуватися як на максимальний", - сказала О.Білан.

Відео дня

На її думку, обмеження не вирішить фундаментальних проблем в економіці, але буде сприяти більш плавному притоку іноземної валюти на міжбанківський ринок і допоможе НБУ краще контролювати ситуацію на валютному ринку.

Довідка УНІАН. Обов'язковий 75-відсотковий продаж валютної виручки експортерів був уперше введений постановою Кабінету Міністрів і НБУ 10 вересня 1998 року. Через чотири дні, 14 вересня 1998 року, були внесені зміни в цю постанову і норма обов'язкового продажу була знижена до 50%.

Зазначена норма була скасована з 1 квітня 2005 року.