Варшава. Україна за рівнем зростання ВВП наступного року увійде до трійки найбільш динамічних держав європейського континенту, що розвиваються, поступившись лідерством Туреччині та Росії, яка що посіла друге місце.

Про це сказано в прогнозі британського журналу Economist, опублікованому польською газетою Puls Biznesu.

Серед проаналізованих експертами одного з найбільш авторитетних у світі видань 30 європейських країн наступного року найдинамічніше розвиватиметься турецька економіка - на 4,1%.

Відео дня

ВВП Росії, згідно з прогнозами, зросте на 3,9%, а України, яка замикає трійку лідерів, - на 3%.

Серед держав Євросоюзу, які розглядаються у дослідженні, найшвидше зростатимуть економіки прибалтійських країн - Естонії, Литви і Латвії - у межах 2,9-2,7%, відповідно.

Аналітики Economist прогнозують рецесію у Португалії (-2,2%), Греції (-1,8%), Іспанії (-1,2%) і Італії (-0,3%).

Зростання в інших країнах, включно з Норвегією, Данією, Хорватією, які тими, не входять до ЄС, прогнозується на рівні від 0,4 до 2,5 відсотка.

Найбільші економіки Євросоюзу - Німеччини, Великої Британії і Франції, згідно з прогнозом, зростуть у межах 0,6-0,4 відсотків відповідно.

У прогноз Economist не включено Білорусь.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня глава уряду України Микола Азаров сказав, що наступного року власті очікують на зростання ВВП на близько 3%, не виключивши вищого зростання у разі поліпшення ситуації на світових ринках, або меншого, якщо кон'юнктура ще погіршиться.

МВФ і ЄБРР, згідно з останніми оприлюдненими даними, прогнозують наступного року зростання ВВП України на 3,5-4%.

Поточного року, згідно з оцінками більшості експертів, темп зростання українського ВВП може знизитися до 1% з 5,2% у 2011 році.