Варшава. Міжнародний валютний фонд (МВФ) не надасть кредити Україні. яка переживає фінансові труднощі, без підвищення цін на газ для населення, яке купує його у держави дешевше, ніж країна купує його у монопольного постачальника імпортного палива – російського "Газпрому".

Про це пише експерт польського аналітичного Центру східних досліджень (OSW, Варшава) Аркадіуш Сарна в своєму огляді, текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

Аналітик вважає, що українська влада буде змушена піти на непопулярні серед населення заходи для того, щоб поліпшити ситуацію з державними фінансами в умовах сповільнення розвитку економіки, і мати достатньо коштів для здійснення рекордних виплат за зовнішніми боргами у 2013 році.

Відео дня

На його думку, українська влада підвищать ціни на газ і комунальні послуги. "Це необхідна умова для отримання фінансової допомоги і розблокування 12 млрд дол., не виплачених Україні за стабілізаційним кредитом, затвердженим Україні в липні 2010 року, – зазначив А.Сарна. – Це особливо важливо в контексті обслуговування іноземного боргу, оскільки у 2013 році Україна буде змушена виплатити 9 млрд дол., з них 5,5 млрд дол. – МВФ".

Аналітик назвав єдиною альтернативою, яка дасть змогу уникнути непопулярних серед населення заходів, отримання фінансової підтримки з Росії. "Ціна російської допомоги може, проте, виявитися дуже високою і означати зміну в зовнішній політиці у напрямі форсованих Москвою проектів реінтеграції пострадянського простору", – вважає експерт.

Як повідомляв УНІАН, найбільший кредитор України – Міжнародний валютний фонд з 2011 року заморозив виплату коштів, виділених країні в рамках програми stand-by влітку 2010 року, через відмову влади підвищити ціни на газ для населення.

Довідка УНІАН. Росія заманює Україну в створений нею Митний союз значними знижками на газ, що поставляється в країну, наводячи як приклад сусідню Білорусь, яка купує російське паливо за ціною близько 160 дол. за тисячу кубометрів, тоді як українці в четвертому кварталі поточного року платитимуть 430 дол. за 1 куб. м газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

В Азарова продовжують обговорювати з МВФ макропоказники 2013 року

Порошенко не виключає нової програми співпраці з МВФ