Асоціація платників податків України (АППУ) запропонувала передбачити можливість обліку переплат за податковими платежами під час оформлення та адміністрування авансових податкових платежів. Про це УНІАН повідомили у прес-службі АППУ.

«Вимоги щодо необхідності сплати авансових платежів з податку на прибуток за наявності понадвиплачених сум (переплат) призведуть до подальшого погіршення економічного становища суб'єктів підприємництва. Водночас головними постраждалими будуть експортно-орієнтовані виробництва. У цьому зв'язку виникає необхідність впровадження механізму, що дозволяє враховувати вже існуючі податкові переплати під час оформлення авансових платежів з цього податку», - цитує прес-служба першого віце-президента АППУ Василя Матійчика.

На думку В.Матійчика, аналізу та громадській експертизі також підлягає ініціатива введення в Україні загального декларування доходів в частині оцінки дорожнечі обробки інформації про доходи громадян. Ще однією не менш важливою проблемою, на думку керівництва АППУ, є забезпечення нормативної стабільності та спрощення ведення бізнес-процедур. «АППУ впевнена, що податки повинні виконувати не тільки фіскальну, але й стимулюючу функцію, а платник податків повинен знати, куди витрачаються сплачені ним до бюджету податки», - сказано в повідомленні асоціації.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, суми податкових платежів, сплачених до державного бюджету понад план, в 2012 році скоротилися на 25%, або на 3,2 млрд грн. Настільки позитивна динаміка, за інформацією Міністерства доходів і зборів України, досягнута завдяки результативності проведеного аналізу нарахувань податків і їх сплати в бюджет. Водночас частина сум, сплачених понад необхідного, була повернена на рахунки платників податків у відповідності до вимог Податкового кодексу, а суми, донараховані в результаті контрольно-перевірочних робіт, погашалися за рахунок понадсплачених. Частина підприємців, за даними міністерства, включили переплати в декларації відповідних податкових зобов'язань наступних періодів.