На сьогодні в Україні 10 банків - лідерів зосередили 95% ринку еквайрингу, і концентрація ринку триватиме, водночас лідери ринку не зміняться, повідомив журналістам заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн під час дискусії на тему: «Банківський бізнес у 2013 році».

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, бізнес еквайрингу (прийом до оплати платіжних карток як засобу оплати шляхом встановлення на підприємствах торгівлі (послуг) платіжних терміналів або імпринтерів) вимагає істотних інвестицій і витрат часу, тому лідери на ринку залишаться незмінними. «Це основний дохід для банків на найближчі кілька років з урахуванням ситуації в кредитуванні. Ринок еквайрингу досить витратний і низько-рентабельний, тому банки шукатимуть спосіб заробляти на цьому бізнесі», - сказав банкір.

Також А.Тютюн позитивно оцінив ініціативу Національного банку щодо обмеження готівкових розрахунків та повідомив, що у 2012 році обсяг безготівкових платежів становив 12%, тоді як в 2005 році цей показник становив 3%. «Безготівкові платежі ростуть природним шляхом, і будуть розвиватися незалежно від обмежень. Тому на першому етапі сума обмеження в 150 тис. грн є оптимальною, але надалі вона може бути знижена», - вважає експерт.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, за даними Національного банку, сума операцій з використанням платіжних карток у 2012 році зросла на 28,7% - до 741,48 млрд грн. Лідерами за обсягом випущених карток і кількістю банкоматів в Україні є «ПриватБанк» (35,84 млн карток в обороті, 16,25 млн активних карток, 14 879 банкоматів), «Ощадбанк» (10,18 млн карток в обороті, 2,93 млн активних карток, 1 937 банкоматів) та «Райффайзен Банк Аваль» (4,04 млн карток в обороті, 2,85 млн активних карток, 3 423 банкомати).