Юрій Бойко

Україна може стати спостерігачем у Митному союзі (МС) Росії, Білорусі і Казахстану після зміни статуту Євразійської економічної комісії.

Про це віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко заявив в інтерв'ю «5 каналу», повідомили УНІАН у прес-службі віце-прем'єра.

Він також зазначив, що Меморандум про надання Україні статусу спостерігача в Митному союзі спрямований на поглиблення співпраці.

Відео дня

«Меморандум, який був затверджений урядом, спрямований на поглиблення співпраці. А коли буде прийнято рішення Вищою Євразійською економічною радою про внесення до статуту організації статусу спостерігача, ми претендуватимемо на те, щоб стати спостерігачем... Ми хочемо стати на першому етапі спостерігачем, щоб подивитися всі плюси і мінуси, які там є, і оцінити ситуацію", - зазначив Бойко.

Віце-прем'єр підкреслив, що Україна дуже зацікавлена ​​у поглибленні співпраці з МС. За його словами, сьогодні Україна і Росія обговорюють питання співпраці в авіабудуванні і космічній сфері, і це може стати прикладом секторальної співпраці з країнами Митного союзу, насамперед з Росією.

«Якраз з Росією найглибша співпраця в оборонному комплексі, у космічній галузі. Я вважаю, що це початок нової фази діалогу, і сподіваюся, що він буде успішним для обох країн», - сказав Бойко.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів України 22 травня схвалив меморандум про надання Україні статусу спостерігача в Митному союзі. На думку прем'єр-міністра Миколи Азарова, статус спостерігача дозволить Україні ефективно відстоювати свої інтереси в Митному союзі.

29 травня Президент України Віктор Янукович має намір в Астані провести зустріч з президентами Росії, Білорусі та Казахстану і обговорити питання про надання Україні статусу спостерігача в МС. Очікується підписання документа з цієї теми. Однак офіційної інформації про те, який саме документ може бути підписаний, немає.