Украина в пятерке стран мира с самой недооцененной национальной валютой

Україна потрапила до п'ятірки країн світу з найбільш недооціненою національною валютою, свідчать дані індексу «Біг Мак» (The Big Mac index) журналу The Economist за січень 2014 року.

Читайте такожДолар на міжбанку досяг 8,46 грн

Дані індексу свідчать, що національна валюта України недооцінена на 51% щодо долара США і на 54,3% - щодо євро. Передбачувана вартість долара до гривні, згідно з даними дослідження, повинна становити 4,11 грн/дол. при діючій вартості 8,38 грн/дол., щодо євро - 5,19 грн/євро при діючій вартості 11,37 грн/євро.

Відео дня

За результатами дослідження, до п'ятірки країн, національні валюти яких недооцінені на 50% і вище, увійшли Індія, Південна Африка, Малайзія, Україна та Індонезія.

Російська валюта, за даними дослідження, недооцінена на 43,3% щодо долара і на 47,2% - щодо євро.

Довідка УНІАН. Big Mac Index розраховується журналом The Economist з 1986 року. Індекс заснований на теорії паритету купівельної спроможності і використовує як еталонну величину вартість гамбургера в ресторанах мережі швидкого харчування mcdonald's у різних країнах світу. За основу береться ціна Біг Мака в США, і якщо в якійсь країні він дешевше, то валюта цієї країни вважається недооціненою, відповідно, курс долара в цій країні має бути нижчим. Недооціненість національних валют найбільш характерна для експортно-орієнтованих країн, до яких відноситься і Україна.

У понеділок, 27 січня, Національний банк України вперше з початку 2014 року, вийшов на міжбанківський валютний ринок з інтервенціями, пропонуючи долар за курсом 8,4 грн/дол. при ринкових котируваннях 8,5200 грн/дол.