Нацбанк

Обмеження Національного банку заважають звичного ходу обслуговування клієнтів, і банкіри сподіваються, що їх буде знято вже найближчим часом. Таку думку висловив УНІАН експерт комітету Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Вадим Настоящий.

 

«Обмеження заважають звичного ходу обслуговування клієнтів», - сказав банкір, коментуючи постанову Нацбанку № 49, яка діє з 7 лютого, і передбачає обмеження на валютному ринку і по рахунках клієнтів.

За словами Настоящого, дані обмеження практично не торкнулися простих громадян. «Водночас бізнесу потрібно було в терміновому порядку переглядати регламенти проведення операцій, особливо пов'язані з кредитуванням. Подовжуються терміни трансакцій, відбувається подорожчання ресурсу, порушуються терміни отримання комісій та винагород банку», - пояснив банкір.

Відео дня

При цьому він зазначив, що як допомогу бізнесу банк узгоджує зміни в платіжних календарях клієнтів і оптимізує рух грошових потоків при здійсненні особливо важливих і великих операцій клієнтів.

«Важливо, що НБУ наголосив: обмеження мають тимчасовий характер. Ми розуміємо ситуацію і сподіваємося, що їх буде знято вже найближчим часом», - резюмував експерт.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого на час відкриття торгів на міжбанку котирування гривні до долара встановилися на рівні 9,0/9,4 грн/дол., і таким чином, з початку поточного року вартість долара підвищилася на 14% і досягла максимального значення з грудня 2008 року.

Національний банк намагався стабілізувати ситуацію на валютному ринку за допомогою інтервенцій, обсяг яких у січні становив 1,7 млрд дол., що в 1,8 разу більше порівняно з інтервенціями у грудні 2013 року і в 5,9 разу більше порівняно з січнем 2013 року. У результаті золотовалютні резерви Нацбанку у січні скоротилися на 12,8% - до 17805 млн дол.

Нацбанк з 7 лютого перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку, а також ввів ряд обмежень щодо операцій з рахунками клієнтів за їх дорученням і на купівлю валюти. За інформацією НБУ, обмеження мають тимчасовий і виключно попереджувальний характер, спрямовані на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків.

Читайте такожВ НБУ заявляють, що обмеження на валютному ринку носять тимчасовий характер

За оцінками експертів, ефективність встановлених обмежень має короткостроковий характер, і стабілізація українського ринку можлива лише у разі відновленні припливу зовнішніх позик або інвестицій в Україну, що малоймовірно за нинішніх політичних умов.