Нацбанк перешел к гибкому валютному курсу

«Експерти УКБС позитивно оцінили зміни валютного регулювання. Проте вважають, що одночасно слід скасувати норму, що забороняє зміну валютного курсу протягом операційного дня в межах однієї фінустанови», - йдеться в повідомленні асоціації, текст якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

На думку банкірів, оскільки валютний курс встановлюється на початок робочого дня на базі вчорашнього стану міжбанківського ринку, то він не враховує попит і пропозицію як на світовому, так і на внутрішньому валютному ринку.

«Для компенсації втрат банки вимушені закладати максимальний поріг (маржу) можливого відхилення між курсами купівлі і продажу валют. Крім того, виникає загроза припинення валютно-обмінних операцій у випадку, якщо поточні валютні коливання істотно перевищують встановлений на початок робочого дня курс», - зазначають банкіри.

Відео дня

У зв'язку з цим УКБС пропонує скасувати існуючу заборону й дозволити банкам корегувати курс двічі на день, що, на їхню думку, усуне вказані ризики й створить умови для врахування об'єктивних ринкових чинників курсоутворення, а також наблизить валютний курс до економічно обгрунтованого рівня.

Читайте такожУ Нацбанку запевняють, що готові підтримувати ліквідність банків

«Заходи, які були адекватними при фіксованому курсі, втратили свою актуальність в умовах гнучкого курсу, оскільки не відповідають потребам ринку», - зазначає генеральний директор асоціації Галина Оліфер.

За її словами, можливість оперативної реакції на зміну ринкової кон'юнктури дозволить банкам не лише забезпечити безперебійне здійснення валютно-обмінних операцій для населення протягом усього дня, але й зменшить маржу при купівлі-продажі валют.

Оліфер вважає, що цей захід дозволить знизити напругу і детінізувати валютний ринок, а також сприятиме стабілізації курсу гривні.

Як повідомляв УНІАН, у вівторок, 18 березня, на міжбанківському валютному ринку України котирування гривні що долара закрилися на рівні 10,0500/10,1500 грн/дол., при цьому котирування протягом торгів досягали значень 10,1000/10,5000 грн/дол. Таким чином, курс гривні після стабілізації з 28 лютого до 9,2300/9,2400 грн/дол. минулого тижня знову почав просідати.

Із 7 лютого Національний банк України перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку, і тепер офіційний курс гривні до долара встановлюється на підставі рередньоринкового курсу на міжбанківському ринку.