Миссия МВФ продолжит свою работу в Украине до 25 марта / REUTERS

Місія Міжнародного валютного фонду, яка працює в Києві з 4 березня, перенесла дату завершення своєї роботи в Україні з 21 на 25 березня, йдеться в заяві голови місії Ніколая Георгієва, текст якої має в своєму розпорядженні УНІАН.

«Фаза роботи, присвячена збору та аналізу інформації, завершилася 14 березня. І на прохання керівництва МВФ місія почала переговори з владою України за програмою економічних реформ, підтримку якій міг би надати МВФ», - йдеться в заяві.

Як підкреслюється в документі, місія досягла значного прогресу в обговоренні економічної політики, яка дозволить вивести Україну на шлях економічних реформ, правильного управління й сталого розвитку, одночасно забезпечивши захист бідних і вразливих верств населення. «Наше співробітництво з українською владою було відмінним. Комплексна програма реформ уряду охоплює широкий спектр питань, і для забезпечення подальшого прогресу в обговоренні програми необхідно виконати додаткову роботу. Місія планує закінчити свою роботу 25 березня», - підкреслюється в заяві.

Відео дня

Раніше міністр фінансів України Олександр Шлапак повідомив, що остаточні рішення щодо співробітництва з МВФ Кабмін прийме вже до кінця тижня. За словами Шлапака, перший «драфт» програми співробітництва буде підготовлений до кінця роботи місії МВФ в Україні й до саміту ЄС – 21 березня, під час якого, як очікується, Україна та ЄС підпишуть політичну частину Угоди про асоціацію.

Читайте такожКабмін посилить фіскальні заходи для отримання грошей від МВФ

Як повідомляв УНІАН, Україна відновила активний діалог із Міжнародним валютним фондом в лютому 2014 року – після призначення нового складу уряду. Впродовж 2013 року в Україні працювали дві технічні місії МВФ, які виконували, швидше, оціночну функцію - рішення про фінансування економіки України за підсумками роботи обох місій так і не було ухвалено.

Читайте такожУ МВФ розповіли, коли підпишуть нову програму співпраці з Україною

У грудні 2013 року фахівці фонду відзначали, що макроекономічна політика, що проводилася на той момент владою України, посилювала значні зовнішні та фіскальні дисбаланси, а також багато в чому поглиблювала рецесію.

На думку експертів МВФ, Україні була потрібна фіскальна консолідація й значне скорочення бюджетних витрат із одночасною раціоналізацією роботи сектора державних закупівель. Влада України мала провести істотні реформи в енергетичному секторі, в першу чергу в сфері тарифного утворення, а також вжити низку заходів щодо покращення ділового клімату.