Fitch прогнозирует ухудшение состояния экономики России / uk.wikipedia.org

Міжнародне рейтингове агентство Fitch погіршило прогноз по довгостроковому рейтингу дефолту емітента РФ "ВВВ" до негативного зі стабільного, передає ПРАЙМ.

При цьому короткостроковий рейтинг "F3" і стеля по рейтингах країни "ВВВ+" були підтверджені. Агентство вважає, що країна зберігає загальну політичну і соціальну стабільність.

"Погіршення прогнозу пов'язане з можливим впливом санкцій на економіку і діловий клімат в Росії", - наголошується в повідомленні. Американські і європейські банки в поточній ситуації можуть скоротити обсяги кредитування РФ, тому є ризики уповільнення темпів економічного зростання, а компаніям може знадобитися допомога з боку держави.

Відео дня

Наслідками санкцій можуть стати відтік капіталу і подальший тиск на курс рубля. "Період повільного зростання економіки посилює ризики скорочення фінансової "подушки безпеки" і збільшення держборгу з поточного низького рівня. Однак падіння курсу рубля сприяє надходженню коштів до держбюджету завдяки збільшенню рублевої виручки від продажу нафти", - додають аналітики Fitch.

Залежність від продажу сировини зберігається - вуглеводи становлять 67% експорту і 50% надходжень до держбюджету, що збільшує ризики негативних наслідків у разі зовнішніх шоків.

Надалі Fitch може покращити прогноз щодо рейтингів РФ до стабільного у разі зменшення напруженості навколо Криму і ослаблення ризиків широкомасштабних санкцій щодо Росії.

Нагадаємо, раніше міжнародне рейтингове агентство S&P погіршило прогноз по довгостроковому рейтингу РФ в іноземній валюті "ВВВ" і аналогічного рейтингу в національній валюті "ВВВ +" до негативного зі стабільного.