Гривня может стабилизироваться

Україна упродовж двох тижнів очікує на рішення Міжнародного валютного фонду щодо програми кредитування економіки, щоб до країни прийшла фінансова допомога для збільшення золотовалютних резервів і стабілізації валютного курсу, заявив в ефірі Першого національного прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Упродовж двох тижнів ми очікуємо на рішення МВФ, до України піде серйозна фінансова допомога, - сказав глава уряду. – Країна розкрадена, золотовалютних резервів немає. Зараз прийдуть золотовалютні резерви, ми відразу стабілізуємо курс».

Яценюк наголосив, що він дуже упевнено дивиться у майбутнє. «Я дуже упевнено дивлюся у наше майбутнє. Часи тяжкі, але й ці часи минуть. Від нас залежить все, щоб відбуватиметься в країні. Все у наших силах», - додав глава уряду.

Відео дня

Раніше, в ході традиційного брифінгу у Вашингтоні, директор Європейського департаменту МВФ Реза Могхадам також зазначав, що отримання Україною перших кредитних траншів у рамках виконання програми співпраці з Міжнародним валютним фондом сприятиме збільшенню валютних резервів України і стабілізації курсу національної валюти, який на даний момент демонструє дуже високу волатильність.

Читайте такожНацбанк несподівано підвищив офіційний курс гривні до долара

Україна розраховує підписати програму співпраці з Фондом наприкінці квітня. Обсяг фінансування становитиме близько 14-18 млрд дол. строком на два роки. Перший транш очікується у розмірі 3 млрд дол.

Як повідомляв УНІАН, українська національна валюта останнім часом стрімко девальвує. Курс гривні до долара на закритті міжбанківського ринку в п'ятницю, 11 квітня, становив 13,30 грн/дол., до євро - 18,45 грн/євро.

У лютому НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку і ухвалив рішення не втручатися у валютний ринок у формі інтервенцій. Одночасно регулятор вирішив підтримувати ліквідність банківської системи при посиленні заходів до валютних спекулянтів.

З початку поточного року гривня за офіційним курсом девальвувала до долара США більш ніж на 50%, до 12,57 грн/дол. згідно з курсом на п'ятницю, 11 квітня.