Яценюк напомнил, что курс вырос на 20%, а не на 120%

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні розгляне питання стабілізації ситуації на ринку реалізації медичних препаратів та виробів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

“Я хотів би, щоб ми сьогодні на засіданні Кабміну прийняли три постанови щодо стабілізації ситуації на ринку реалізації медичних препаратів і медичних виробів”, - зазначив прем'єр-міністр.

Відео дня

“Курс національної валюти змінився, правда, він змінився на 20% за останні два місяці, але він не змінився на 60%. І тому я звертаюсь до всіх, хто реалізує ліки, хто реалізує медичні вироби, хто реалізує лікарські засоби, щоб не було так: “кому війна, а кому мати рідна”. Якщо курс зріс на 20%, то це означає, що на 20%, а не на 120%. І вчора у нас була предметна розмова і з імпортерами, і з мережею реалізації. Я прошу, щоб ця предметна розмова була підкріплена конкретними діями уряду», - підкреслив Яценюк. 

«Міністерство охорони здоров'я - за вами контроль, Міністерство економічного розвитку і торгівлі через Державну інспекцію контролю за цінами - контроль виконання постанови “Про державне регулювання цін на медичні препарати”. Я за те, щоб усі заробляли, тільки я проти того, щоб у цій надскладній ситуації заробляли через спекуляцію на людському житті і на людських проблемах”, - наголосив глава уряду.

Як повідомляв УНІАН, громадські організації, які виступають від імені споживачів, неодноразово заявляли, що ціни на імпортні ліки в Україні вище, ніж у сусідніх країнах. Більш того, зростання цін пов'язане не лише із коливанням курсу валют і введенням 7% ПДВ на імпорт ліків, але й із зловживаннями аптечних мереж, дистриб'юторів, виробників. 

Раніше міністр фінансів Олександр Шлапак заявив, що ринок ліків і медичних засобів є одним із основних тіньових ринків у нашій державі, враховуючи пільгове оподаткування. Нерідко ціни на ліки, які ввозяться в Україну, завищуються навіть на 400%. Також він зазначив, що ціни на ліки в Україні значно зросли - на 60-70%. За словами міністра, з них введення ПДВ займає 5,5% на імпортні ліки і 3% - на вітчизняні, решта 56% - це девальвація гривні.

Читайте такожАнтимонопольний комітет ініціює перевірку ринку роздрібної торгівлі ліками