Госдолг Японии достиг рекордных для страны $10 трлн / REUTERS

Державний борг Японії досяг на кінець 2013 фінансового року (завершився 31 березня 2014 року) рекордних для країни 1025 трлн ієн (10,08 трлн доларів). Про це повідомляє Прайм з посиланням на міністерство фінансів країни.

За даними відомства, держборг за рік зріс на 33,4 трлн ієн (330 млрд доларів). Також за прогнозами японського фінансового відомства ця сума зростатиме і до закінчення 2014 фінансового року (31 березня 2015 року) може досягти позначки в 1143,9 трлн ієн (близько 11,32 трлн доларів).

Читайте такожДержборг України в 2013 році зріс до $73 млрд

Відео дня

Держборг країни вже більш ніж удвічі перевищує розміри її валового внутрішнього продукту. Це найвищий показник серед держав-учасниць сімки -  провідних промислово розвинутих країн (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція, Японія).

Читайте такожЯпонія виділить Україні 800 тис. євро фінансової допомоги

Держборг Японії відносно стабільний, її облігації відрізняються низькою прибутковістю. На відміну від США ними володіють, в основному, самі японці і японські компанії, що також знижує ризики.

Читайте такожЯпонія оголосила про нові санкції проти Росії

Однак, на думку експертів, гігантський борг країни залишається "міною уповільненої дії". Зокрема, для зниження темпів його зростання цього року влада вирішила підняти споживчий податок в країні на угоди купівлі-продажу з 5 до 8%, а в наступному році - до 10%.