«Ощадбанк» подсчитал свои убытки от аннексии Крыма

Державний «Ощадбанк» оцінює свої збитки внаслідок анексії Криму Росією й припинення роботи підрозділів банку на території півострова в 9 млрд грн, повідомив голова правління банку Андрій Пишний на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Банкір повідомив, що отримав листа з рішенням Центробанку Росії про заборону роботи відділень «Ощадбанку» на території Автономної республіки Крим, і зазначив, що це рішення ухвалено вже після «російської окупації й рейдерського захоплення відділень» банку й фактичної зупинки роботи банку в Криму з 6 травня.

Він підкреслив, що банк ухвалив рішення про закриття філіальної мережі на час російської окупації в АР Крим 8 травня, але при цьому виконував усі свої зобов'язання перед клієнтами до останнього дня роботи.

Відео дня

«Але верх цинічності навіть не в цьому. У цьому ж листі Центробанк Росії пропонує українському «Ощадбанку» передати свої активи і зобов'язання в «порядку, встановленому статтею 7 Федерального закону «Про особливості функціонування фінансової системи Республіки Крим і міста федерального значення Севастополя на перехідний період». Це при тому, що російські окупанти разом зі своїми кримськими маріонетками Константинов - Аксьонов - Теміргалієв по-рейдерски захопили все майно й готівку «Ощадбанку» на півострові, завдавши українському державному банку, а значить, і державі Україна збитків близько 9 млрд грн», - написав Пишний.

У своїй відповіді російському Центробанку він повідомив, що «Ощадбанк» ухвалив аналогічне рішення про закриття структурних підрозділів Центробанку Росії в Краснодарському краї, а також у Брянській, Курській, Білгородській та Ростовській областях. «Крім того, я запропонував передати активи Центробанку Росії на користь держави Україна як компенсацію за російську окупацію споконвічно українських територій», - зазначив Пишний, додаючи копії листа ЦБ РФ і відповіді на нього.

Читайте також«Ощадбанк» буде у суді відстоювати свої права в Криму

Як повідомляв УНІАН, 16 березня відбувся нелегітимний референдум із питання про статус Криму, за підсумками якого самопроголошена кримська влада заявила про входження автономії до складу Російської Федерації, при цьому США і Євросоюз відмовилися визнавати результати референдуму й застосували низку санкцій стосовно російських бізнесменів і чиновників.

Центробанк РФ із 21 квітня заборонив діяльність у Криму структурних підрозділів «ПриватБанку», «ВіЕйБі Банку», банків «Київська Русь» і «Імексбанк», а також із 26 травня - «Ощадбанку», «Марфін Банку», «Укрсоцбанку», «УкрСиббанку», «Дельта Банку», «Міського комерційного банку», банку «Форум», «Автокразбанку» і «Платинум Банку».

Нагадаємо, що 7 травня Національний банк України заборонив усім українським банкам здійснювати діяльність у Криму до закінчення російської окупації, і в даний час банки вживають заходи для закриття своїх підрозділів в автономії, але, за інформацією банкірів, це пов'язано з низкою труднощів. Зокрема, керівництво державного «Ощадбанку» повідомляє, що окупаційна влада Криму перешкоджає вивезенню документів і цінностей банку, а 21 травня вивезли в невідомому напрямку 32,45 млн грн зі сховища банку.