uk.wikipedia.org

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект закону про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України (№4032а).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосував 241 народний депутат із 330, зареєстрованих у сесійній залі. Крім того, депутати підтримали пропозицію про скорочений термін підготовки законопроекту до другого читання.

У законопроекті зазначається, що цей закон є спеціальним законом, який запроваджує вільну економічну зону Криму, визначає особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій частині території України згідно із статтею 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а також врегульовує інші аспекти правових відносин між фізичними та юридичними особами, які знаходяться на території ВЕЗ Криму та за її межами.

Відео дня

Читайте такожРосія може зробити гральною зоною весь Крим, крім Севастополя - ЗМІ

Головною метою цього закону є надання соціально-економічних стимулів для зростання інвестиційної активності, розвитку туристичної інфраструктури та збільшення трудової зайнятості громадян в межах ВЕЗ Криму; підняття ролі територіальних громад Криму та міста Севастополя при вирішенні повсякденних питань їхнього життя; упередження скороченню трудової зайнятості громадян України та падіння їхніх доходів внаслідок запровадження в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь репресивних економічних систем інших країн протягом строку їхньої тимчасової окупації.

Так, ВЕЗ Криму запроваджується у межах двох адміністративно-територіальних одиниць України: АР Крим та місто Севастополь.

Крім того, зокрема, визначається, що ВЕЗ Криму запроваджується на 10 повних календарних років, починаючи з дати набрання чинності цим законом.

Строк дії ВЕЗ Криму може бути скорочено за законом України, який набирає чинності через 12 календарних місяців, наступних за місяцем прийняття такого закону України.