/ tomsk.ru

Слід очікувати збільшення кількості банків, які будуть визначені як проблемні або неплатоспроможні, вважають експерти національного рейтингового агентства «Рюрік».

«З огляду на негативний вплив складної соціально-політичної і економічної ситуації, слід очікувати збільшення кількості банків, які будуть визначені як проблемні або неплатоспроможні, і стосовно яких може бути ухвалене рішення про ліквідацію», - йдеться у коментарі агентства, переданому УНІАН.

Також агентство нагадує, що Національний банк України змінив своє положення про застосування заходів впливу за порушення банківського законодавства і значно розширив перелік критеріїв для віднесення банку до категорії проблемних.

Відео дня

Зокрема, серед таких критеріїв: надання банком недостовірної звітності, невиконання банком вимог НБУ з усунення порушень законодавства, ненадання банком інформації з питань своєї діяльності, набуття законної сили звинувачувального вироку щодо діянь у фінансовій сфері контролерів і керівників банку.

Водночас, агентство зазначає, що рівень і якість розвитку ринку банківських послуг визначається не кількістю існуючих банківських установ, а ступенем покриття населення банківськими продуктами і їх якістю.

Як повідомляв УНІАН. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб сьогодні, 16 липня, ввів тимчасову адміністрацію в «Фінростбанк» на підставі рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним.

Таким чином, з початку поточного року Нацбанк визнав неплатоспроможними, а Фонд гарантування ввів тимчасову адміністрацію вже у 12 банків. Зокрема «Старокиївський банк», «АвтоКразБанк», «Західінкомбанк», «Південкомбанк», «Промекономбанк», «Інтербанк», «Форум», «Меркурій», «Брокбізнесбанк», «Реал Банк», «Даніель».

На даний час у банках «Брокбізнесбанк», «Меркурій», «Форум», «Реал Банк» і «Даніель» проводиться процедура ліквідації. Також Фонд гарантування має намір звернутися до НБУ з пропозицією ліквідувати «Інтербанк» і «Західінкомбанк».