Фото: УНИАН


 

Як передає кореспондент УНІАН, депутати 241 голосом “за” підтримали в першому читанні цей закон, врахувавши в ньому положення іншого законопроекту - № 4295а.

Відтак законопроект передбачає звільнення від відповідальності за невиконання або не належне виконання податкового обов'язку платника податків, який здійснює діяльність на території проведення АТО в період проведення антитерористичної операції, а також протягом 365 днів з моменту її закінчення.

Відео дня

Крім того, законопроект пропонує терміни виконання податкових зобов'язань у період та на території проведення АТО перенести на термін до 365 днів з дня закінчення АТО.

Також він передбачає спрощений механізм відмови фізичної особи-підприємця, що здійснює діяльність в зоні проведення АТО, від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків та зборів.

Як зазначила народний депутат Олександра Кужель, яка є автором законопроекту, даний законопроект покликаний звільнити від відповідальності за несвоєчасну сплату податків тих підприємців і підприємства, які зареєстровані в зоні проведення АТО, оскільки вони у зв'язку з форс-мажорними обставинами не можуть вчасно і в повному обсязі виконувати свої податкові зобов'язання.

Читайте такожУ Раду внесений законопроект, який звільнить від податків волонтерські закупівлі для АТО

Водночас представник Міністерства фінансів виступив проти ухвалення цього законопроекту, оскільки, за його словами, це призведе до втрати доходів державного бюджету від недоотримання податків на суму 7 млрд грн.

Депутати домовилися до другого читання доопрацювати цей законопроект з тим, щоб унеможливити податкові шахрайства: коли підприємства перереєстровуються в зоні АТО для ухиляння від сплати податків.