REUTERS

Національний банк України з метою стабілізації ситуації на валютному ринку має намір переглянути нормативи відкритої валютної позиції банків за рахунок включення в розрахунок індексованих до долара цінних паперів. 

Про це повідомила УНІАН прес-служба регулятора, посилаючись на заяви голови НБУ Валерії Гонтаревої на зустрічі з керівниками 40 найбільших банків України щодо врегулювання ситуації на валютному ринку. 

За інформацією НБУ, під час зустрічі банкіри домовилися про першочергові заходи з метою максимально швидкої стабілізації ситуації на валютному ринку, які буде вжито у найстисліші терміни. 

Відео дня

«Серед цих нових заходів щодо стабілізації ситуації на валютному міжбанку буде перегляд вимог до відкритої валютної позиції банків та віднесення до неї індексованих до долара цінних паперів», - йдеться в повідомленні. 

Також повідомляється, що курсові очікування банкірів перебувають на рівні 12,5-13 грн за 1 долар США, тому можна чекати такого рівня курсу вже у найближчі дні. 

Читайте такожНацбанк очікує надходжень від МВФ і Всесвітнього банку 3 вересня

Водночас голова НБУ акцентувала увагу банкірів на посиленій роботі регулятора з протидії проведенню операцій недобросовісного характеру, зокрема, транзакцій банків за фіктивними експортно-імпортними операціями, з метою спекулятивних очікувань на ринку. 

Як повідомляв УНІАН, за словами банкірів, ринок позитивно відреагував на зустріч банкірів у Нацбанку 27 серпня, і найближчим часом курс гривні стабілізується на рівні 12,5-13 грн/дол. 

Серед механізмів стабілізації валютного ринку банкіри назвали перегляд вимог до валютної позиції банків з урахуванням індексних паперів у розрахунку валютної позиції банків, а також контроль НБУ за укладенням зовнішньоекономічних договорів. 

Банкіри повідомили, що в п'ятницю відбудеться додаткова зустріч з регулятором, де ще раз буде розглянуто пропозиції НБУ та напрацювання банків. 

Нагадаємо, вчора на час закриття торгів на міжбанківському валютному ринку котирування гривні до долара США підвищилися до рівня 13,00/14,00 грн/дол. після чергового історичного мінімуму у 14,40/14,80 грн/дол. станом на 12:00. На відкритті сьогоднішніх торгів котирування гривні до долара не змінилися.